top of page

Entre els murs de Sant Benet de Bages

  • Agulles de Paper
  • 26 ene 2018
  • 3 Min. de lectura

Avui us portem una publicació molt especial. Parlarem d’un dels monuments més importants de la nostra comarca: el Monestir de Sant Benet. Passat Sant Fruitós, trobem la desviació que ens hi porta. Avui en dia no és solament un monestir, sinó que hi trobem un conjunt museístic que ha desenvolupat un projecte hoteler, de restauració i investigació gastronòmica.

El Monestir de Sant Benet és un dels monuments més destacats del romànic català. Fundat per l’ordre dels benedictins al segle X, va passar per uns anys molt convulsos, fins al segle XII, considerada la seva època d’esplendor. Es va construir la nova església sobre la primigènia, d’una sola nau de creu llatina coberta amb volta de canó. A la capçalera s’obra l‘absis amb dues absidioles, i a sota, hi ha la cripta que durant molts anys va albergar les relíquies de Sant Valentí.


També va ser en aquell moment que es va construir el claustre, de forma quadrada i on trobem tots els capitells originals, amb motius vegetals, geomètrics i altres amb iconografia cristiana o escenes de la vida quotidiana.


De les estances que l’envoltaven, després de què la mare del pintor Ramon Casas comprés els terrenys del monestir al 1907, va habilitar-les com a residència d’estiueig. La reforma va ser a càrrec de Josep Puig i Cadafalch.


Al 2007 es va inaugurar Món Sant Benet, el projecte cultural, paisatgístic i gastronòmic que avui trobem. Es divideix en diferents espais.


El primer de tots és la fàbrica, on hi trobem la recepció, el Restaurant La Fonda, la botiga i la sala de congressos. Cal dir que als voltants de Món Sant Benet veiem tots els jardins que l’envolten i també un hort, on hi cultiven tots els productes que després s’utilitzen a la Fundació Alícia i als restaurants.

El monestir és la part medieval i alhora modernista, també hi han ubicat però, una altra sala de congressos. Es pot veure amb la visita guiada “Mil anys de sensacions”, on s’explica tota la vida del monestir a través dels espais més emblemàtics, com l’església, el claustre, la bodega i les cel·les. Les estances modernistes s’expliquen a través de la visita “Un dia a la vida de Ramon Casas”, veient la reforma que van fer i la decoració modernista que s’adapta a l’espai medieval. Finalment, també es pot pujar al campanar per veure tot el recinte.

En un altre edifici, hi ha la Fundació Alícia, el centre d’investigació gastronòmic, amb la cuina, el laboratori i l’auditori. Aquí s’hi realitza la visita “Cuinar, menjar, viure”, alhora que diferents tallers tan escolars com d’adults que apropen al públic els seus valors: la millora dels hàbits alimentaris i la valoració del patrimoni agroalimentari i gastronòmic.


La Casa de l’Amo és l’antiga residència dels propietaris de la fàbrica que hi havia, que s’utilitza com a sales de congressos i despatxos.


I finalment, trobem l’Hotel Món Sant Benet & Conference Centre, que ofereix allotjament privat amb diferents packs per passar una nit diferent, o bé convencions i activitats d’empreses. Cada una de les habitacions té sortida a una terrassa amb vistes als jardins, horts i monestir.


És aquí també on trobem el Restaurant Món i el Restaurant L’Ó, aquest últim galardonat amb una estrella Michelin només mig any després de la seva obertura, a mà del xef Jordi Llobet.


Només ens queda dir, i més com a bloggers amants dels casaments i esdeveniments, que al monestir de Sant Benet es poden celebrar casaments i altres celebracions. La cerimònia religiosa es pot realitzar a la seva església, i si preferiu un casament civil, a un dels seus salons o als espais naturals que l’envolten.


No calen moltes paraules per descriure el paisatge del monestir, l’encant i la grandesa dels seus murs, i el projecte que ha donat lloc a Món Sant Benet. Només ens queda animar-vos a agafar el cotxe i fer una visita, sopar a un dels seus restaurants o relaxar-vos en una de les seves terrasses, o inclús quedar-vos a dormir.


Gràcies per ser-hi!



Entradas recientes

Ver todo

Comentarios


bottom of page